Zdrowe oleje
Oczywiście, na pewno już słyszałeś, że najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno, pozyskiwane mechanicznie poprzez wyciskanie nasion roślin oleistych. Ich głównym składnikiem, który sprawia, że są korzystne dla zdrowia, są kwasy tłuszczowe. Dla zdrowia zaleca się wybór tych nienasyconych, które są najbardziej korzystne. Różne rodzaje olejów roślinnych zawierają dodatkowe składniki, które wzmacniają ich działanie w leczeniu różnych dolegliwości.
Które oleje są najzdrowsze?
Jeśli poszukujesz odpowiedzi na pytanie, jaki olej jest najzdrowszy, to oprócz powszechnie znanych produktów z roślin oleistych, takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, odpowiedź nie będzie jednoznaczna.
Istnieją także mniej znane, nietypowe oleje, jak olej z orzechów włoskich, olej krokoszowy, konopny czy olej z pestek śliwek. One również posiadają wysoką wartość leczniczą i odżywczą, coraz bardziej znaną. Wszystkie oleje są bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także zawierają przeciwutleniacze opóźniające procesy starzenia.
Warto wspomnieć, że zdrowe oleje roślinne mogą się różnić nie tylko konsystencją (płynną bądź stałą) czy smakiem, ale także kolorem i przeznaczeniem, na przykład olej dla dzieci.
Zdrowe oleje do picia
Każdy z nas ma różne preferencje smakowe. Dlatego warto eksperymentować z różnymi rodzajami olejów, aby znaleźć ten, który najlepiej odpowiada naszym upodobaniom, jednocześnie wspierając nasze zdrowie. Tłuszcze, zwłaszcza zdrowe oleje, powinny stanowić regularny element naszej diety. Dostarczają one energii oraz niezbędnych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią organizm m.in. przed chorobami układu krążenia i nowotworami, oraz witaminy E, znanej jako witamina młodości, a także witamin z grupy B, A, D i K.
Naturalne oleje spożywcze dostępne są także w naszym sklepie konopnym, co może być dla Ciebie dużym zaskoczeniem.
Zdrowe oleje lecznicze, czyli najzdrowsze oleje tłoczone na zimno o wyjątkowych właściwościach:
- Olej kokosowy jest doskonały do smażenia i gotowania. Pomimo zawartości tłuszczów nasyconych, uważany jest za jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczu. Zalecany jest szczególnie dla diabetyków i osób z nadwagą, ponieważ przyspiesza przemianę materii, zapewnia uczucie sytości i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
- Olej lniany najlepiej spożywać na zimno, unikając smażenia i gotowania. Doskonale nadaje się do sałatek, past, kasz i pieczywa. Dwie łyżki tego oleju dziennie mogą poprawić i odmłodzić Twoją skórę, dzięki zawartości witaminy E, która opóźnia procesy starzenia. Pamiętaj jednak, że witamina E rozpuszcza się tylko w tłuszczach, dlatego konieczne jest jej stosowanie w połączeniu z olejem lnianym, który zawiera oba składniki. Dzięki lignanom, regulującym gospodarkę węglowodanową, olej lniany może także poprawić metabolizm, oczyścić wątrobę i korzystnie wpłynąć na trawienie.
- Olej arganowy, choć drogi jest wart uwagi , warto używać oszczędnie, na przykład do doprawiania sałatek. Kilka kropel tuż przed podaniem na stół doda daniu intensywny, orzechowy aromat. Można go także spożywać samodzielnie, maczając w nim kromkę świeżego chleba, dodając do dipów lub jako sos do kuskusu. Olej arganowy obniża poziom cholesterolu i cukru, zapobiega chorobom serca i zawałom, poprawia krążenie, wspiera naturalną odporność organizmu i pobudza komórki mózgowe do lepszej pracy. W celu zastosowania oleju jako leku zaleca się regularne spożywanie (najlepiej trzy razy dziennie) przed posiłkami.
- Olej z ostropestu, mniej znany, ale niezwykle wartościowy. Doskonały dla osób z problemami wątrobowymi i układem pokarmowym. Chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych, wzdęciami i kolkami, działa przeciwzapalnie i odtruwająco.
- Olej z pestek dyni, szczególnie polecany dla dzieci, wspomagając apetyt i odporność. Jest również pomocny przy schorzeniach układu moczowego i pęcherza.
- Olej z czarnuszki może być pomocny w zwalczaniu tasiemca, owsików oraz posiada działanie antybakteryjne. Dodatkowo olej z czarnuszki wykazuje właściwości mukolityczne, czyli rozrzedza wydzielinę, skracając czas leczenia chorób górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli
- Olej z nasion konopi doskonale nadaje się jako dodatek do potraw. Idealnie komponuje się z sałatkami, sosami, makaronami i pieczywem. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się go podgrzewać. Regularne spożywanie oleju konopnego korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz wspiera pracę układu hormonalnego i nerwowego. Dodatkowo, wspomaga odporność organizmu i pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i blaszki miażdżycowej.
Jak sprawdzić, czy dany olej roślinny nadaje się do smażenia?
Każdy z nich ma swoją określoną temperaturę dymienia. Na przykład olej konopny nadaje się jedynie do dań zimnych, podczas gdy olej rzepakowy idealnie sprawdzi się do potraw poddanych obróbce termicznej. Te i inne informacje, takie jak przykładowo wartość odżywcza oleju w 100g, zawsze znajdują się na opakowaniu.