Coraz popularniejsza Yerba Mate to napój, który sporządzany na zimno szybko Cię orzeźwi, a zaparzona na ciepło sprawi przyjemność w odkrywaniu tropikalnych smaków! To nie tylko smak Ameryki Południowej, harmonii czy Słońca. To sposób na lepsze życie, zdrowe i spokojne, bez odurzenia popularnymi używkami, jak kawa, cukier i śmietanka.
Jeśli chcesz zrezygnować z kawy?
Bo sprawia, że Twoje serce jest narażone na kołatanie?
Jeśli masz już dosyć herbat?
Bo te smaki już przestały Cię interesować?
Czujesz się wiecznie zmęczony i przytłoczony, a energetyki są niezdrowe?
Warto zmienić nawyki.
Zamiast zaparzać poranną kawę i myć kilka kubków dziennie, raz zaparz yerba mate i dolewaj do niej wody, zimnej lub ciepłej, w zależności jak wolisz! Yerba Mate, czyli Ilex paraguariensis to naturalne zioło ostrokrzewu paragwajskiego pochodzenia brazylijskiego.
Odmiana Despalada jest jedną z popularniejszych, klasycznych w smaku i tradycyjnych yerb. To rodzaj green mate, dzięki temu kolor napoju nie jest bury tylko przyjemnie jasnozielony. Jako jedna z niewielu suszona jest naturalnie ciepłym powietrzem, a nie dymem. To sprawia, że Yerba Mate Despalada jest delikatniejsza w smaku, delikatniejsza od Paragwajskiej czy Argentyńskiej. Ta odmiana hodowana jest na czystych plantacjach, w zacienionych miejscach południowej Brazylii.
Co to jest Despalada?
To susz bardzo zadbany w przygotowaniu. Samo słowo despalada oznacza “bez patyczków” - i tak też jest przygotowana: liście yerby są starannie pocięte na drobne kawałeczki, które łatwiej się zaparzają, a cenny witaminy łatwiej się wydobywają. Despalada jest yerbą bezpyłową, to oznacza, że jest tylko z pokruszonych liści, a pył został wydmuchany. To powoduje, że napar nie ma goryczy, nie jest ciężki w smaku, ani zbyt silny przy długim zaparzaniu. Natomiast nie traci swojego głównego działania - pobudzenia. Pobudzenie jest zdrowe, nie gwałtowne, przystosowane do tempa pracy organizmu. Wzrasta stopniowo i stopniowo opada chroniąc swoje serce.
Smak, intensywność i brak goryczy - to doskonały wybór dla początkujących yerbiarzy!
Symbol ptaka Tukana oznacza, że produkt został przebadany, wszystkie składniki mają odpowiednie atesty i jest prawidłowo zapakowana. Pozbawiona jest alergenów i zawiera tylko naturalne składniki, bez żadnych sztucznych dodatków. Napój ten ma niezwykłe właściwości pobudzające, wzmacniające, oczyszczające i regulujące.
Jak działa Yerba Mate na organizm :
- jest bogatym źródłem witamin i minerałów ma działanie stopniowo pobudzające (nie podrażniając przy tym żołądka);
- likwiduje objawy zmęczenia równomiernie rozkłada energię;
- polepsza samopoczucie poprawia koncentrację;
- wpływa na układ nerwowy rozluźnia, uspokaja, relaksuje oczyszcza organizm z toksyn redukuje łaknienie;
- obniża poziom cholesterolu;
- przyspiesza procesy spalania tłuszczu reguluje ciśnienie krwi poprawia przemianę materii, reguluje trawienie stymuluje wydzielanie soku żołądkowego
- zwiększa ogólną odporność organizmu
- poprawia libido
- redukuje ryzyko chorób serca;
- wzmacnia układ odpornościowy.
- lepiej nawadnia,
- zmniejsza opuchlizny na twarzy nadaje cerze witalności pozytywnie wpływa na jędrność skóry
Liczne badania wykazały, że kofeina poprawia zdrowie. Niektóre potencjalne korzyści zdrowotne obejmują:
- niższe ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka endometrium, prostaty,
- jelita grubego,
- piersi i jelita grubego
- zmniejszone ryzyko chorób serca i śmierci z powodu problemów z sercem
- niższe wskaźniki cukrzycy typu 2
- zmniejszone ryzyko choroby Parkinsona
- niższe ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji.
Do czego służy bombilla?
Bombilla - specjalna metalowa rurka z siteczkiem na końcu do filtrowania yerba mate tykwa - okrągły drewniany kubeczek do zaparzania, nazwa wzięła się od pierwotnych kubków do yerby, które były wykonane z drzewa tykwa. Obecnie stosuje się drewniane lub ceramiczne, a nawet termosy
Jak parzyć i pić yerba mate?
Przed pierwszym zaparzaniem w tykwie należy ją wyparzyć, namoczyć od środka, zostawić kubek pełen wody na około pół dnia, wyskrobać nierówności i wylać wodę. W ten sposób pozbywamy się małych elementów, które mogły odpaść od drewnianego naczynia. To również konserwuje naszą tykwę.
- Wsyp do kubka yerba mate, aby zapełnić 3/4 naczynia. 3
- Następnie przykryj otwór dłonią i potrząśnij energicznie, aby wzburzyć pył i wypuścić jego nadmiar.
- Następnie pochylamy tykwę o 45 stopni i wkładamy bombillę siteczkiem do środka.
- Przegotowaną wodę i ostudzoną do 70-80 stopni Celsjusza wlewamy ostrożnie, najlepiej po rurce - tym sposobem woda dostanie się od dołu i zaparzy się cały susz.
- według tradycji nie należy mieszać. To kwestia indywidualna.
- Kiedy chcemy zaparzyć

Skład Mate Green Despalada : 100% Yerba Mate (Ilex paraguariensis)