Oregano (bezglutenowe) 20g

Oregano (bezglutenowe) 20g

4,50 zł
Brutto
Dostawa już od 12.90zł! Zamówienia powyżej 180zł wysyłamy za 0zł! Szczegóły dostawy >>

redeem Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych

Ilość na magazynie: duża

Co to jest oregano?

Oregano (Oreganum vulgare), zwane również dzikim majerankiem lub oregano pospolitym, to wieloletnie zioło rosnące do 80 cm wysokości w Europie i zachodniej Azji, kwitnące od czerwca do sierpnia i rozpoznawalne dzięki delikatnym, jasnoróżowym kwiatom. Uważa się, że nazwa pochodzi ze starożytnej Grecji od słów oros (góra) i ganos (ozdoba), co oznacza ozdabianie góry. Chociaż ziele oregano jest surowcem wykorzystywanym jako przyprawa, warto zauważyć, że równie popularny jest olejek leczniczy. Oregano uprawiane jest wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i mówi się, że jest najbardziej aromatyczne ze względu na dobre warunki uprawy. Oregano jest obecnie używane w kuchniach na całym świecie, ale większość osób uważa, że jest ono najbardziej kojarzone z kuchnią włoską. Mieszanka ziół charakterystyczna dla Prowansji nie byłaby w stanie zaoferować tak bogatego smaku i aromatu bez dodatku oregano.

Oregano - zastosowania kulinarne

Dodawanie smaku ziołom prowansalskim to tylko jedno z wielu kulinarnych zastosowań tej przyprawy. Oregano charakteryzuje się silnym, intensywnym aromatem i lekko gorzkim smakiem. Jest ziołem powszechnie występującym w kuchni włoskiej, greckiej i tureckiej, ale jest też powszechnie stosowane w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Oregano jest niezbędnym składnikiem pysznych pizz, zapiekanek i spaghetti. Suszone liście oregano wzbogacają smak pomidorów, grochu, fasoli, sałaty i innych warzyw, serów i owoców morza. Oregano można stosować z bazylią, majerankiem, tymiankiem i pieprzem, tworząc harmonię smaków. Takie połączenie podnosi walory smakowe niemal każdej potrawy. Nie należy zapominać o tej przyprawie podczas gotowania pieczonego mięsa, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny i pieczonych ziemniaków.

Wskazówki

Przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu. Mając to na uwadze, każde z naszych opakowań z przyprawami posiada zamek błyskawiczny, który ułatwia otwieranie i zamykanie. Oregano zapakowane w folię nie tylko traci swój piękny aromat wkrótce po otwarciu, ale także łatwo rozsypuje się w szufladach, szafkach itp. Bierzemy pod uwagę Twoją wygodę! Oregano najlepiej dodawać pod koniec gotowania, aby zmaksymalizować jego smak i aromat.

Do jakich dań używać z oregano?
  • Cielęcina, wieprzowina i jagnięcina
  • Ogólnie pojęta kuchnia włoska Warzywa (zwłaszcza pomidory, groszek, fasola i sałata), sery i owoce morza
  • Owoce morza
  • Pieczone ziemniaki
  • Dania rybne
  • Sosy i zupy (szczególnie sosy i zupy pomidorowe)
Oregano - działanie prozdrowotne

Oregano ma właściwości likwidujące nadciśnienie i wykrztuśne i od dawna było stosowane przy przeziębieniach, astmie, zapaleniu oskrzeli, anginie, infekcjach zatok, gardła i jamy ustnej. Był również przydatny w leczeniu wielu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym zgagi, wzdęć, bólu brzucha i gazów jelitowych. Jest niezwykle bogaty w błonnik pokarmowy. Dzięki temu poprawia perystaltykę jelit, zapobiega nowotworom dolnego odcinka przewodu pokarmowego, hamuje uczucie głodu i zmniejsza wchłanianie tzw. "złego" cholesterolu. Olejek z oregano charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybicznymi i przeciwbakteryjnymi. Jest również bogaty w witaminy (głównie B, C i K), flawonoidy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

100 Przedmioty

Opis

Rodzaj
przyprawy
Pojemność
20g
Produkt nie zawiera
glutenu

Kody

EAN13
5903240520954

Brak recenzji użytkowników.