Konopna mąka bezglutenowa 250g - Dobre Konopie

    Konopna mąka bezglutenowa 250g - Dobre Konopie

    12,90 zł
    Brutto

    Mąka konopnapowstaje z drobno zmielonych, odtłuszczonych ziaren konopi i stanowi bogate źródło nieprzetworzonego, bardzo dobrze przyswajalnego białka o pełnym zestawie aminokwasów. Dodatkowo zawiera dużo błonnika, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości.

    Ma charakterystyczny i przyjemny orzechowo-słonecznikowy smak i aromat, który świetnie wzbogaca różnorodne potrawy.

    Można dodawać ją jako dodatek do innych mąk, np. dodatek do mąki pszennej w chlebie, bułkach, ciastach, naleśnikach, muffinkach, sosach, plackach, a nawet i pizzy.

    Dostawa już od12.90zł!Zamówieniapowyżej 180złwysyłamy za 0zł!Szczegóły dostawy >>

    redeemKupując ten produkt możesz zebrać1punkt lojalnościowy. Twój koszyk będzie zawierał1punktPunkty możesz wymienić na kod rabatowy0,50 zł.

    Ilość na magazynie: duża

    Mąka konopna w tradycyjnej kuchni

    Mąka konopna ma bogatą historię stosowania, szczególnie w kulturach, gdzie konopie były uprawiane nie tylko do celów przemysłowych, ale i spożywczych. Od tysięcy lat konopie były podstawą wielu tradycyjnych kuchni, a ich nasiona mielono na mąkę, którą następnie wykorzystywano do wypieków, zup i innych potraw.

    • Mąka konopna był stosowana jako cenne źródło pokarmu już w starożytnych Chinach, 6000 lat p.n.e.
    • W starożytnych Indiach mąka z konopi była składnikiem tradycyjnych przepisów, stanowiła dodatek do dań zbożowych i była składnikiem niektórych tradycyjnych chlebów.
    • Również w późniejszych epokach, mąka konopna była używana jako alternatywa dla pszenicy, także w czasach nieurodzaju. Dodawano mąkę konopną do pieczywa i wypieków, ceniąc ją za właściwości odżywcze i energetyzujące.

    Mąka konopna - składniki odżywcze

    Mąka konopna zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak:

    • Białko roślinne– mąkę konopną charakteryzuje wysoka zawartość pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, co czyni ją pełnowartościowym źródłem białka.
    • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6– obecne w idealnej proporcji, wspierają zdrowie serca, układ nerwowy i zmniejszają stany zapalne.
    • Błonnik– wysoka zawartość błonnika w mące konopnej wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
    • Witaminy– przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witamina E, która działa jako antyoksydant.
    • Minerały– w tym magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk i potas, które wspierają odporność, zdrowe kości i układ nerwowy.

    Dzięki tej wyjątkowej zawartości mąka konopna jest nie tylko zdrowa, ale także stanowi cenne uzupełnienie codziennej diety.

    Właściwości mąki konopnej

    • Obniża kaloryczność potraw i wypieków
    • Wspiera trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości
    • Stanowi naturalne źródło zdrowych i niezbędnych tłuszczów
    • Dostarcza 96% dobrze przyswajalnego białka
    • Zawiera optymalne proporcje białka i tłuszczów, które są idealne przy diecie ketogenicznej
    • Dobrze przyswajalne białko wzmacnia mięśnie i oferuje pełny profil aminokwasowy
    • Może wspierać profilaktykę wapnienia kości
    • 100% naturalna, a z uwagi na zawarte składniki jest lekkostrawna

    Mąka konopna przepisy - zastosowanie mąki konopnej w kuchni

    Mąka konopna jest wyjątkowo wszechstronna, a do tego bardzo zdrowa i w pełni naturalna.

    • Jest idealna do posiłków wysokobiałkowych i jako baza do dań wegańskich.
    • Wypieki: dodatek do chleba, bułek, ciast, ciasteczek (zwykle do 30% mąki konopnej w mieszance)
    • Naleśniki i pancakes: nadaje im delikatnie orzechowy smak i zwiększa wartość odżywczą
    • Sosy i zupy: zagęszcza, wzbogacając dania o białko i błonnik
    • Pizza: dodatek do ciasta na pizzę
    • Smoothie i koktajle: łyżka mąki konopnej dodaje białka i błonnika
    • Sałatki: jako składnik dressingu lub posypka Kotlety i burgery warzywne: dodatek do masy wegetariańskiej lub mięsnej
    • Owsianki i jogurty: wzbogaca o białko, tłuszcze i błonnik
    • Domowe batony i kulki energetyczne: dla podbicia wartości odżywczej

    Składniki: nasiona konopi siewnych 100%

    Bez:GMO, glutenu

    100% wegańska

    Wartości odżywcze na 100g produktu

    Wartości odżywcze

    100g*RSW% (100g)
    Wartość energetyczna1182kJ/286kcal14%
    Tłuszcz8,22g12%
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,13g6%
    Węglowodany20,5g8%
    w tym cukry1,62g2%
    Błonnik49,14g**
    Białko29,42g59%
    Sól0,0g0%

    Sposób przechowywania:przechowywać z dala od wilgoci, w suchym miejscu.

    100 Przedmioty

    Opis

    Pojemność
    250 g
    Cechy dodatkowe
    bez GMO
    bezglutenowy
    wegański
    Podstawowy składnik
    nasiona konopi siewnych 100%

    Kody

    EAN13
    5902841310377

    Brak recenzji użytkowników.

    Zobacz także