Szukaj...
Konto
Mój koszyk
0
2 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 2 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 1,00 zł .
Kupując ten produkt możesz zebraćOlej sezamowy BIO tłoczony na zimno Big Nature, 250 ml
Olej sezamowy, pochodzący z nasion sezamu indyjskiego, jest wyjątkowym produktem o szerokim zastosowaniu. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, lignany, sterole roślinne, minerały i witaminy. Jego subtelny smak i aromat sprawiają, że doskonale komponuje się zarówno z kuchnią azjatycką, jak i polską.
Właściwości oleju sezamowego :
Dzięki witaminie E, ma właściwości nawilżające i przeciwzapalne, wzmacniając skórę i włosy. Jest to również cenne źródło składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm, np. obniżają poziom cholesterolu i wspierają układ pokarmowy.
Nasiona sezamu są bogatym źródłem witamin,minerałów, polifenoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Olej z sezamu, szczególnie ten tłoczony na zimno i ekologiczny, zachowuje większość tych cennych składników.
Skład dobrej jakości oleju sezamowego obejmuje:
Zastosowanie oleju sezamowego w kuchni:
Niezwykle wszechstronny w kuchni, olej sezamowy może być wykorzystany w wielu przepisach, dodając im niepowtarzalny smak i aromat. Warto jednak pamiętać, że ze względu na niski punkt dymienia, nie nadaje się do smażenia na wysokich temperaturach. Zamiast tego, doskonale sprawdzi się jako składnik dressingów, marynat, a także w wersji nieprzetworzonej - jako dodatek do sałatek i potraw.
Na terenie zakładu wykorzystywane są: gorczyca, gluten, orzechy i nasiona sezamu.
Kraj pochodzenia: spoza UE
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.
Wartości odżywcze na 100 ml:
Wartość energetyczna: 3760 kJ/ 900 kcal Tłuszcz: 100 g W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 18 g W tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 40 g W tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 42 g Węglowodany: 0 g Błonnik: 0 g Białko: 10 g Sól: 0 g
Opis
Kody
Brak recenzji użytkowników.