Zioła lecznicze

Liczba produktów: 22.

Pokazano 1-22 z 22 pozycji

Koniczyna czerwona kwiat...

Koniczyna jest bogata w wapń, chrom, magnez, potas, selen, fosfor, witaminy A i C. Suszona koniczyna czerwona ma działanie przeciwzapalne i hemostatyczne. Pomaga radzić sobie z objawami menopauzy takimi jak uderzenia gorąca, pocenie się, niepokój i drażliwość. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Polecana jako uzupełnienie diety przy występowaniu trądziku androgennego, a także działa oczyszczająco. Popularne jest także stosowanie koniczyny czerwonej na osłabione i wypadające włosy. Koniczyna od dawna stosowana jest w medycynie ludowej w postaci naparów, herbatek i wywarów. Preparaty na bazie koniczyny stosuje się nie tylko wewnątrz, ale również zewnętrznie. Przeciwwskazania Osoby z biegunką, bólami brzucha, chorobami serca nie powinny przyjmować leków z tej rośliny leczniczej. Kobiety w ciąży również powinny powstrzymać się od herbaty koniczyny. Ponadto lekarze nie zalecają leczenia tą rośliną osobom cierpiącym na estrogenozależną postać raka. To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 7,49 zł

Jęczmień mielony młody 150g

Jęczmień jest jedną z najstarszych upraw rolniczych. Ludzie zaczęli go uprawiać i używać setki lat temu. Młody jęczmień jest jednym z najbogatszych źródeł chlorofilu i wapnia, zawiera również dużo żelaza, potasu, kwasu foliowego, witamin A, C, E, B1, B6, B12. Dzięki swojemu składowi produkt ten jest w stanie wzmocnić odporność i sprzyjać odchudzaniu. Jęczmień jest łatwo przyswajalny przez organizm, dodaje energii i zwiększa wydajność. Jest również silnym, antyoksydantem, usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników. Reguluje poziom glukozy we krwi i zapobiega jej gwałtownym wzrostom po zjedzeniu posiłku. Działa wspomagająco przy leczeniu anemii. Młody jęczmień będzie skuteczną pomocą w leczeniu trądziku i owrzodzeń skóry. Może być stosowany doustnie lub w formie maseczek na twarz. Zalecenia dotyczące stosowania: Dodaj młody jęczmień w proszku do ulubionych potraw, soku, wody (po 1-3 łyżeczki) lub rób koktajle, świeże napoje. na 100 g produktu: białka - 21,4 g, tłuszcze - 2,5 g, węglowodany - 25,1 g. Kalorie - 276 kcal To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 11,49 zł

Wątrobex – Mieszanka Ziół...

Jest to unikalna mieszanka ziół działająca wspomagająco przy regeneracji oraz wzmacnianiu funkcjonowania wątroby. Poprawia trawienie, a zawarte w mieszance flawonoidy działają rozkurczowo na drogi żółciowe i zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych. Zmniejsza ryzyko stanów zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz wykazuje skuteczne działanie przeciwbólowe. Co to jest Wątrobex? Wątrobex to niezwykła mieszanka ziół oddziaływująca wspomagająco przy regeneracji oraz wzmacnianiu funkcjonowania wątroby. Składniki zostały dobrane tak, aby zwiększyć aktywność ziół, którym mieszanka zawdzięcza swoje działanie. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych środków żółciopędnych. Zawiera flawonoidy, które działają rozkurczowo na drogi żółciowe i blokują tworzenie się kamieni. Kocanka piaskowa zastosowana w mieszance Wątrobex  jako surowiec leczniczy wykazuje rónieżwłaściwości żółciopędne, żółciotwórcze, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe i odtruwające. W synergii pomagają wydzielać soki trawienne, a tym samym wspierają czynność żółciotwórczą komórek wątroby, pobudzają metabolizm i ułatwiają wchłanianie  składników odżywczych. Jak stosować mieszankę ziołową Wątrobex? Potrzebujesz :1 łyżkę stołową  mieszanki Wątrobex oraz 200 ml wody. Następnie należy zaparzać mieszankę przez 5-10 minut, pod przykryciem. Napar działa najskuteczniej kiedy jest stosowany przed posiłkiem. SKŁAD PRODUKTU Liście dziurawca, kwiaty kocanki piaskowej oraz mielone nasiona ostropestu. Najwyższa jakość surowca. Nie zawiera sztucznych barwników ani substancji słodzących. To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 11,90 zł

Herbatka ziołowa Spokój 65...

Herbatka ziołowa na spokój jest mieszanką regulująca ziół oraz adaptogenów, która została stworzona z myślą o osobach żyjących w zbyt dużym stresie. Zioła lecznicze zawarte w składzie mieszanki są przebadane i mają udowodnione naukowo działanie. Mieszanka Spokój jest kompozycją liści melisy, owocu i liści głogu, kwiatostanu rumianku, kwiatu lawendy, kozłka lekarskiego (waleriana) oraz ziela dziurawca. Co to jest herbatka ziołowa na spokój? Spożywanie mieszanki ziołowej na spokój, daje efekt synergiczny w zaskakująco szybkim tempie. Wystarczy kilka dni od rozpoczęcia jej stosowania ziół, aby odczuć efekty. Mieszanka stworzona na bazie melisy, głogu oraz lawendy i rumianku pozwala się delikatnie wyciszyć stan napięcia w organizmie. Kozłek lekarski oraz dziurawiec zaliczane są do silnych adaptogenów, które bezpośrednio wpływają na układ hormonalny stymulując wychwyt serotoniny. Działają przeciwzapalnie, a także przeciwdepresyjnie. Herbata jest smaczna ma przyjemny aromat, a jako suplement diety pomaga odzyskać równowagę w trudnych chwilach. Zastosowanie Dzieci powyżej 12. roku życia i dorośli: pić 2 razy dziennie po 1 czubatej łyżeczce (1,5 g). Aby czerpać jak najwięcej korzyści z tej ziołowej mieszanki Spokój, warto ją pić regularnie zwłaszcza w okresie jesienno zimowym, w odstępach co kilka tygodni. Napar należy przyrządzić, zalewając ziółka wrzątkiem, przykrywając talerzykiem. Jest gotowy do wypicia po odczekaniu 15-20 minut. SKŁAD PRODUKTU: Liść melisy (Melissa officinalis) 30%, Owoc głogu (Crataegus) 15%, Kwiatostan rumianku (Chamomilla recutita) 15%, Kwiat lawendy (Lavandula angustifolia) 10%, Korzeń kozłka (Valeriana officinalis) 10%, Ziele dziurawca (Hypericum perforatum) 10%, Kwiat głogu (Crataegus) 10% Najwyższa jakość surowca. KRAJ POCHODZENIA: Polska To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 11,90 zł

Odporność herbatka ziołowa...

Kiedy zbliżająca się jesień  lub wczesna wiosna pojawia się również okres wzmożonego zachorowania nie tyle na grypę ile na przeziębienie. Często szukamy naturalnych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego o który z resztą trzeba dbać cały rok.  Dobrze przygotowany układ odpornościowy poradzi sobie z większością wirusów samodzielnie. W jaki sposób najlepiej mu pomóc? Ziołowa Odporność – naturalny sposób w walce o odporność U większości ludzi Układ odpornościowy doskonale radzi sobie sam ze zwalczaniem wirusów, bakterii czy grzybów – pod warunkiem jednak, że jest wydajny w pełni. Apteczne półki uginają się od syropów na odporność, tabletek wzmacniających organizm i funkcjonalnych ziołowych mieszanek na odporność. Jedne wykazują większą, inne mniejszą skuteczność. Ziołowa Odporność jest unikalną kompozycja ziół opracowana przez specjalistów w tej branży. Wieloletnie doświadczenie w pracy z ziołami, a także badania ich jakości pod względem fizykochemicznym, mikrobiologicznym oraz zawartości substancji aktywnych, pozwoliły na opracowanie skutecznej dla budowania i wzmacniania odporności, naturalnej mieszanki ziół do zaparzania. Pożądane efekty przyniesie  picie naparu z 2 łyżeczek suszu, zaparzonych w 200 ml wrzątku pod przykryciem (przez 8-10 minut), dwa razy dziennie. SKŁAD PRODUKTU: rumianek – 20 g, tymianek – 20 g, kwiat czarnego bzu – 5 g,  cały owoc czarnej porzeczki mielony – 25 g, hibiskus – 15 g,  mięta – 15 g. Każdy z wyżej wymienionych składników znany jest z ogromnych właściwości zwalczających wirusy i bakterie. Zioła lecznicze w mieszance słyną  również z dużej skuteczności przy minimalnym ryzyku wystąpienia skutków ubocznych. Ponadto zioła te mają wysoką zawartość witaminy C. Napary z mieszanki spożywane profilaktycznie pomogą zapobiec zachorowaniu, a pite w czasie infekcji – skrócić czas powrotu do zdrowia.   Zioła w medycynie ludowej podnoszące odporność Rumianek – jedna z najbardziej znanych i najszerzej wykorzystywanych w ziołolecznictwie roślin. Wykazuje przede wszystkim działanie przeciwzapalne (zawiera bisabolol i spiroeter). Rumianek znany jest również z właściwości antyalergicznych; Tymianek – bardzo często wykorzystywany jako składnik preparatów na ból gardła. Znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych, łagodzi stany chorobowe gardła i jamy ustnej; Kwiat czarnego bzu – ta część rośliny zawiera mnóstwo flawonoidów i kwasów fenolowych. Kwiat czarnego bzu uszczelnia również ścianki naczyń krwionośnych, wykazuje także działanie przeciwzapalne i napotne. Dzięki temu sprzyja wydalaniu toksyn z organizmu; Owoc czarnej porzeczki – to bogactwo witaminy C, ale także antyoksydantów. Zawiera również mnóstwo flawonoidów, które znacznie ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn, wiążąc je; Hibiskus – również zawiera duże ilości witaminy C, dzięki czemu naturalnie wspiera układ immunologiczny. Ponadto hibiskus znany jest także z właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Często stosuje się go w leczeniu przeziębienia – obniża gorączkę oraz wzmacnia ogólnie organizm; Mięta – znana głównie ze swojego pozytywnego wpływu na układ pokarmowy. Jednak warto wiedzieć, że wyróżnia się też silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, które wykorzystuje w naszej mieszance. Najwyższa jakość surowca. KRAJ POCHODZENIA: Polska To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 11,90 zł

Mieszanka Heli na...

Mieszanka Heli na Helibacter pylori to doskonale dopracowana kompozycja takich ziół, jak: jeżówka purpurowa, tymianek pospolity, rumianek pospolity oraz mięta pieprzowa, która wykazuje silne działanie osłonowe na układ trawienny, połączony z właściwościami stymulującymi układ odpornościowy. Mieszanka ziołowa Heli wspomaga organizm w walce z Helibacter pylori, skuteczność potwierdzona na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Produkt powstał jednak przede wszystkim z myślą o przeciwdziałaniu bakterii Helicobacter pylori. Zaleca się jej stosowanie w działaniach profilaktycznych. Charakterystyka mieszanki Heli Ziele jeżówki purpurowej – immunostymulacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, regenerującym skórę, łagodzącym ostry kaszel, wzmacniającym ogólną odporność organizmu kwiat rumianku pospolitego – odkurczającym mięśnie gładkie układu pokarmowego, przyspieszającym gojenie ran przeciwbakteryjnym, pobudzającym na przemianę materii liście mięty pieprzowej – poprawia apetyt, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom, działa uspokajająco, wyróżnia się działaniem przeciwświądowym, posiada zdolność miejscowego znieczulania, przyspiesza gojenie się owrzodzeń oraz opryszczki, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie ziele tymianku pospolitego – Wspomaga niszczenie bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów Jak przygotować napar : Sposób przyrządzania: 2 łyżeczki (3g) ziół zalać szklanką (250ml) gorącej wody, zaparzać pod przykryciem (10-15 minut), przecedzić. Pić trzy razy dziennie, najlepiej 15-300 minut przed posiłkiem. Maksymalna porcja dzienna – 6 łyżeczek (9g). Choroba wywołana Helibacter Pylori bóle brzucha oraz nadbrzusza mdłości wzdęcia biegunka lub zatwardzenie zgaga, niestrawność ogólne osłabienie organizmu Najwyższa jakość surowca. Skład: ziele jeżówki purpurowej, kwiat rumianku, liść mięty pieprzowej, liść tymianku (w zbliżonych proporcjach). KRAJ POCHODZENIA: Polska To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 16,90 zł

Cholesterolex – mieszanka...

Mieszanka ziołowe na cholesterol jest bardzo ważnym wsparciem i pomocą dla osób walczących ze zbyt dużym poziomem cholesterolu. Mieszankę ziołową Cholesterolex warto stosować w celu obniżenia poziomu cholesterolu oraz oczyszczeniu tętnic ze złogów. Miażdżyca tętnic, inaczej stwardnienie tętnic to zesztywnienie ścian tętnic. Jest wynikiem odkładającego się tłuszczu lub wapnia na wewnętrznych ścianach tętnic. Odkładające się złogi mogą w znacznym stopniu utrudniać prawidłowe krążenie krwi, co może prowadzić do dalszych powikłań zdrowotnych. Zioła na cholesterol - Jak działa mieszanka ziołowa Cholesterolex? Podstawowe działanie mieszanki ziołowej Cholesterolex polega na dobraniu składników ziołowych, które wspierając przede wszystkim układ krążenia, układ trawienny oraz przyczyniają się do regulacji pracy wątroby. Jedną z takich roślin znajdujących się w mieszance jest mniszek lekarski, którego substancje aktywne chronią przed miażdżycą. Obniża on również tzw. zły cholesterol. Pokrzywa również ma nieoceniony wpływ na zdrowie. Liście pokrzywy zawierają w swym składzie wiele minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Pokrzywa zalecana jest jako dodatkowy składnik diety kobietom w ciąży, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa na układ kostny i krwiotwórczy, zawiera również duże ilości witaminy C. skład mieszanki ziołowej na cholesterol: Liść pokrzywy Urtica dioica, mniszek lekarski korzeń Taraxacun officinale, ostropest nasiona Silybum marianum, Nie zawiera sztucznych barwników ani substancji słodzących. Najwyższa jakość użytych surowców. Sposób użycia Wsypać 1 łyżkę stołową mieszanki do szklanki. Nalać do pełna gorącej wody (200 ml). Zaparzać przez 5-10 minut, pod przykryciem. Napar wypić przed posiłkiem. To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 13,90 zł

Szałwia lekarska liść 50 g...

Napar z szałwii, poprzez swoje działanie, które hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, a to dzięki olejkom eterycznym jak:  tujon, cyneol, kamforę i pinen. Dzięki temu szałwia zyskuje własne działanie ściągające i przeciwdrobnoustrojowe. Napar z szałwii polecany jest do płukania gardła 3-5 razy dziennie. Ten naturalny lek pomaga również w stanach zapalnych dziąseł i błon śluzowych jamy ustnej - zapaleniu dziąseł, zapaleniu jamy ustnej. W tym przypadku przypisane są również płukania. Skład: liście szałwii zawierają flawonoidy, olejek eteryczny (którego głównymi składnikami są cyneol, tujon, salven, borneol, kamfora), garbniki, gorycze, fitoncydy i inne substancje biologicznie czynne. Sposób przygotowania: Aby przygotować napar należy zalać 1 łyżeczkę liści szałwii szklanką wrzącej wody, następnie nakryć szklankę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wystarczy go przecedzić i napar jest gotowy zarówno do picia, jak i do płukania jamy ustnej i gardła. To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 4,90 zł

Wrotycz ziele 50 g Ziółko

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare), nazywany także mlecznicą, piżmem czasem również wrotyczem swojskim jest rośliną powszechnie spotykaną na łąkach czy przydrożach. Zarówno wrotycz ozdobny, jak i pospolity zawiera toksyczny beta-tujon znajdujący się w zielu oraz kwiatach rośliny. Ziele wrotycza zawiera około 0,6% tujonu, natomiast kwiaty nawet do 1,5%. Substancja jest dobrze rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczu oraz eterze, nie jest jednak rozpuszczalna w wodzie. Napar z kwiatów wrotyczu z reguły w medycynie ludowej stosowany był tradycyjnie kilku przypadkach : Zaburzeniach trawienia spowodowanych spożyciem obfitych tłustych posiłków. Zioło pomagało w przypadku zatruć i dolegliwości żołądkowych, ponieważ roślina pobudza błonę żołądka do wydzielania śluzu. Wrotycz jako środek przeciwko pasożytom i owadom . Dzięki zawartości tujonu, wrotycz ma bardzo silne działanie przeciwpasożytnicze. Tujon obecny w olejku eterycznym mlecznicy pomaga usuwać z organizmu robaki takie jak glisty czy owsiki( W celu uzyskania takiego działania spożywamy szklankę naparu dziennie). Zewnętrznie niszczy nużeńce, wszy głowowe i łonowe oraz świerzbowce.W terapii tych chorób można również zastosować napar z kwiatów wrotyczu. W tym celu zalewamy garść kwiatów wrotyczu zimną wodą i gotujemy całość przez kilkanaście minut, po czym odcedzamy napar i wlewamy do kąpieli. Wrotycz posiada charakterystyczny zapach, który jest nieatrakcyjny dla owadów takich jak: mrówki, muchy, komary, mszyc, moli, kleszczy i innych owadów. Z dużą skutecznością odstrasza te owady – wystarczy natrzeć skórę piżmem albo wykąpać się w naparze. Nasi przodkowie chętnie korzystali z dobrodziejstwa wrotyczu w kwestii bólowych. Robiono na bazie zioła i alkoholu nalewkę, którą stosowano zewnętrznie w przypadku łagodzenia bólu związanego z reumatoidalnym zapaleniem z reumatoidalnym oraz dną moczanową (artretyzmem). Dzięki swoim silnym właściwościom przeciwzapalnym zioło piżma stosowano także do zwalczania stanów zapalnych spowodowanych tymi dolegliwościami na przykład do łagodzenia dolegliwości związanych z bolesnymi miesiączkami. Wrotycz wykazuje także silne działanie przeciwwirusowe , a to dzięki substancji o nazwie aksylaryna, którą wykorzystuje się w leczeniu wirusa opryszczki. Napar nadaje się również idealnie do stosowania zewnętrznego na rany, wszy oraz świerzbowce. Wrotycz n sprawdza się jako płukanka przy łojotoku, nadmiernym przetłuszczaniu się skóry głowy oraz łupieżu Wrotycz – przepisy : Napar wrotyczowy: 2-3 łyżki suszu 2 szklankami wrzącej wody. Zaparzać 30 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 1 szklance. Odwar wrotyczowy: 2-3 łyżki suszu zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Stosować jako płukanki, okłady na skórę czy wcierki. Nalewka wrotyczowa: 1 szklankę suchego ziela zalewamy 300 ml alkoholu o mocy od 40 do 70%. Macerujemy przez około 7 dni w szczelnie zamkniętym słoju i w ciemnym miejscu. Filtrujemy. Zażywamy 2-3 razy dziennie po 10 ml w 100 ml wody. Nalewka wrotyczowa ma właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe.
Cena 6,90 zł

Piołun ziele 50 g Ziółko

Bylica piołun – Artemisia absinthium L. – nazywana potocznie także piołunem, psią rutą, absyntem, wermutem czy bielicą piołunem. Jest rośliną z rodziny astrowatych mająca bardzo duże zastosowanie w ziołolecznictwie. Stosowana od wiekóww medycynie ludowej, poniwnie powraca do łask. Ten naturalny lek świetnie radzi sobie z problemami z układem pokarmowym i kobiecymi dolegliwościami. Trzeba jednak pamiętać, że piołunu nie można stosować zbyt długo i zawsze należy przestrzegać dozwolonej ilości jego dziennego spożycia. Piołun – właściwości lecznicze Roślina ta charakteryzuje się całym wachlarzem dobroczynnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim działa rozkurczowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie i pobudza wydzielanie żółci. Dlatego też piołun świetnie sprawdza się we wszelkich dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Jest szczególnie znany z tego, że pomaga przy niestrawności, wszelkiego rodzaju nieżytach żołądka oraz przy objawach wskazujących na nieprawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, np. gdy występuje zgaga, wzdęcia, uczucie ciężaru w żołądku czy odbijanie. Jego stosowanie zaleca się również w przypadku kłopotów z wątrobą i woreczkiem żółciowym, bo pomaga odprowadzać żółć do dwunastnicy. Piołun na kobiece dolegliwości Piołun z nazwy łacińskiej to artemisia. Jest to nieprzypadkowe nawiązanie do Artemidy, dziewiczej bogini łowów, kobiet i porodów. Dawniej bylicę piołun potocznie nazywano „ziołem panieńskim” lub „ziołem starej kobiety”, a to dlatego, że piołun bardzo dobrze reguluje skurcze macicy. Właśnie dlatego ziołolecznictwie zalecany jest do stosowania w przypadku problemów z miesiączkowaniem. SKŁAD PRODUKTU: 100% ziele piołunu Najwyższa jakość surowca. KRAJ POCHODZENIA: Polska
Cena 5,90 zł

Melisa liść 50 g Ziółko

Melisa to miodowa bylina z rodziny lipowatych, która naturalnie rośnie w Afryce Północnej, krajach basenu Morza Śródziemnego, południowej Europie i Azji Środkowej, a także w Polsce. Obecnie melisa jest uprawiana na całym świecie. Roślina wyróżnia się niewielką wysokością krzewu - do 60 cm - oraz bujnymi, zaokrąglonymi, sercowatymi liśćmi, pokrytymi od spodu drobnymi włoskami, w których gromadzą się olejki eteryczne. Roślina jest stosowana w ziołolecznictwie od wieków. Szczególnie jego dobroczynne właściwości zachwalał Grek Paracelsus nazywał melisę “eliksirem życia”, uznając go za silny środek regenerujący i skutecznie przywracający osłabione siły witalne. Właściwości melisy uspokajające i rozkurczowe zostały potwierdzone. Ze względu na przyjemny aromat świeże ziele melisy znalazło również zastosowanie w kuchni jako składnik różnorodnych sałatek warzywnych oraz jako dodatek do napojów chłodzących. Skład i użyteczne właściwości melisy: do 0,25% olejek eteryczny, bogaty m.in. w cytral, kariofilen; protokatechina; kwas rozmarynowy. Przydatne właściwości suszonego liścia melisy przejawiają się w następujący sposób: ma silne działanie uspokajające; koi i relaksuje; spowalnia i reguluje czynność serca; przeciwdziała ostrym skokom ciśnienia krwi; zmniejsza napięcie mięśniowe; pomaga zasnąć; łagodzi bóle głowy (w tym migreny) i bóle okresowe; zapobiega atakom paniki; ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe; chroni organizm przed rozwojem infekcji grzybiczych; działa lekko antagonistycznie. Melisa jest popularnym ziołem uspokajającym. Polecany jest przy stanach pobudzenia nerwowego, osobom narażonym na stres, długotrwale funkcjonującym pod wpływem zewnętrznego obciążenia psychicznego i fizycznego. Ponadto w przypadku trudności z zasypianiem melisa jest doskonałym zamiennikiem popularnych tabletek nasennych, których nie można stosować przez długi czas ze względu na możliwość uzależnienia. Niekiedy polecany jest przy stanach depresyjnych, obniżonej samoocenie, w okresie menopauzy oraz u osób, które skarżą się na kołatanie serca. Melisa wspomaga walkę z licznymi zarazkami, w tym wirusami świnki, ospy i opryszczki. Zapobiega rozwojowi infekcji grzybiczych. Łagodzi objawy alergii i astmy, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, dlatego polecany jest przy chorobach jelit i żołądka. Przyjmowany regularnie w dużych ilościach napar może spowolnić pracę tarczycy. W postaci olejku lub naparu o wysokim stężeniu dezynfekuje skórę i hamuje rozwój opryszczki, jeśli jest stosowany we wczesnych stadiach choroby. Przeciwwskazania: Obecnie nie zidentyfikowano przeciwwskazań do stosowania rośliny i  suszu z liści melisy . Warunki przechowywania Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 25°C w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jak przygotować napar z suszonych liści melisy:  1 łyżeczkę melisy zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Pij pół szklanki 4 razy dziennie.
Cena 4,90 zł

Kozłek lekarski korzeń 100g...

Kozłek lekarski [łac. Valeriana officinalis] znany powszechnie jako waleriana jest surowcem zielarskim używanym w fitoterapii od wieków. Kozłek występuje w stanie naturalnym na brzegach rzek, mokrych łąkach, torfowiskach i w wilgotnych lasach. Najbardziej pożądaną częścią tej rośliny jest korzeń ze względu na wysoką zawartość substancji czynnych, w tym kwasu walerenowego. Kozłek jest rośliną dwuletnią, osiąga wysokość 50 do 200 cm, a jego kwiaty możemy podziwiać od czerwca do sierpnia. Właściwości lecznicze Kozłek lekarski słynie ze swoich właściwości uspokajających i nasennych. Korzeń kozłka obniża bowiem aktywność ośrodkowego układu nerwowego, a co za tym idzie – doprowadza do zmniejszenia napięcia i uczucia niepokoju oraz wywołuje stan odprężenia psychicznego. Właśnie z tego względu ten surowiec zielarski znajduje powszechne zastosowanie przy leczeniu umiarkowanej bezsenności. Kozłek lekarski na żołądek Oprócz głównego zastosowania uspokajającego korzeń kozłka znalazł uznanie w medycynie ludowej także jako środek na dolegliwości układu pokarmowego i układu moczowego. Dzięki swojemu działaniu rozkurczowemu świetnie sprawdza się przy stanach skurczowych żołądka. Co więcej waleriana wykazuje działanie wiatropędne, które jest ściśle powiązane z efektem rozkurczowym oraz większym wydzielaniem soków żołądkowych. Kozłek lekarski na lęk i depresję Dzięki wpływowi kozłka na wydzielanie kwasu GABA oraz modulację jego receptorów waleriana wykazuje również właściwości przeciwlękowe. W badaniu przeprowadzonym w kontrolowanych warunkach, w którym wzięło udział 2462 dorosłych z objawami depresji i lękiem, zauważono, że wysokie dawki kozłka [1 g na 24h], stosowane razem z dziurawcem zwyczajnym [600 mg] przez 6 tygodni, zmniejszyły objawy niepokoju i depresji o niemal 66% [1]. Przepis na domowe krople walerianowe: Czego będziemy potrzebować? słoik wysuszone lub świeże korzenie kozłka lekarskiego 40% wódkę gazę butelki z ciemnego szkła Wysuszone – najlepiej w temperaturze do 35°C lub świeże pokrojone korzenie kozłka układamy w słoiku do około ⅖ jego objętości. Całość zalewamy 40% wódką, odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około 14 dni – pamiętamy o codziennym wstrząsaniu słoikiem. Po tym czasie przecedzamy nasz wyrób przez gazę i zlewamy do buteleczek z ciemnego szkła. Stosowanie: 30-50 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody lub łyżeczce cukru lub miodu przez miesiąc, po tym czasie należy zrobić 2 tygodniową przerwę. Herbatka z kozłka Łyżeczkę kozłka zalać szklanką wrzątku. Parzyć 10 minut. Najlepiej pić wieczorem przed snem, przez tydzień. SKŁAD PRODUKTU 100% korzeń kozłka lekarskiego. Najwyższa jakość surowca. KRAJ POCHODZENIA Polska Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.
Cena 15,90 zł

Dziurawiec 50 g Ziółko

Dziurawiec zwyczajny [łac. Hypericum perforatum] – gatunek rośliny należący do rodziny dziurawcowatych. Występuje naturalnie w Europie, zachodniej Azji, północnej Afryce. Dziurawiec zwyczajny znany jest także pod nazwą ziele świętojańskie i jest byliną, która porasta polany, łąki, zarośla czy skraje lasów. Jest jednym z najpowszechniej wykorzystywanych ziół ze względu na swoje wszechstronne działanie.      Na co pomaga dziurawiec? Dziurawiec zwyczajny dzięki zawartym w sobie substancjom, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Substancje takie jak: hyperozyd, który działa moczopędnie, hyperycyna (czerwony barwnik), która jest flawonoidem, kwercetyna i rutyna, posiadające zdolność uszczelniania naczyń włosowatych, hyperforyna, która wykazuje działanie antybiotyczne, a także garbniki bakteriostatyczne, które działają przeciwbiegunkowo sprawiają, że jest to jeden z najcenniejszych surowców zielarskich. W dziurawcu znajdziemy też olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, sole mineralne, cukry, pektyny, choliny oraz witaminy A oraz C. Dziurawiec na uspokojenie Dziurawiec wykazuje działanie uspokajające, w związku z tym stosuje się go w stanach wyczerpania nerwowego, niepokoju czy zaburzeniach równowagi nerwowej. Znajduje zastosowanie również przy zaburzeniach psychowegetatywnych i stanach depresyjnych. Swoje właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne dziurawiec zawdzięcza hyperycynie. Badania pokazują, że substancja ta hamuje rozkład neuroprzekaźników (serotoniny), których niedostateczna ilość w organizmie daje objawy złego nastroju, lęku, przygnębienia. Dziurawiec na problemy żołądkowe Dziurawiec może być stosowany w schorzeniach dróg żółciowych i żołądka, w stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka, a także przy zmniejszonym wydzielaniu soków trawiennych, braku apetytu, bólach brzucha, wzdęciach wiatrach oraz biegunce, ponieważ działa rozkurczowo na mięśnie gładkie znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Ziele czystka (Cistus incanus) – 100% 50g
Cena 5,90 zł

Czystek – naturalne...

Dobroczynne właściwości czystka znane były już w IV wieku pne. Wtedy Grecy używali ekstraktu z czystka na choroby skóry, a żywicę tej rośliny, której aromat przypomina zapach ambry, eksportowano do Afryki, a przede wszystkim do Egiptu, gdzie stosowano ją na bakteryjne i grzybicze zmiany skórne. Rodzaj czystek (Cistus spp.) obejmuje kilka gatunków, które stosowane są w lecznictwie. W Polsce najczęściej spotykaną odmianą jest tzw. czystek siwy nazywany również szarym (z łac. cistus incanus). Czystek nie jest zarejestrowany jako tradycyjny lek roślinny natomiast liście czystka były używane w medycynie ludowej na takie schorzenia jak: nieżyty przewodu pokarmowego, schorzenia wątroby, stany zapalne układu moczowego, skóry oraz układu oddechowego, stany zapalne stawów. Najcenniejszą częścią rośliny są liście czystka. Zawierają polifenole,których jest więcej niż w czerwonym winie. To one właśnie decydują o prozdrowotnym działaniu tego zioła oraz przeciwutleniacze. Napar z czystka zawiera więcej antyoksydantów niż zielona herbata. Ostatnie badania potwierdziły, że czystka wzmacnia układ odpornościowy, hamuje namnażanie się wirusów, bakterii i grzybów, pomaga przy stanach zapalnych nosogardzieli, oczyszcza jelita, wspomaga pracę żołądka, działa leczniczo na skórę i błony śluzowe, łagodzi świąd, a dentyści zauważają skuteczność czystka w profilaktyce próchnicy i chorób przyzębia. W 2006 roku niemieccy naukowcy zbadali substancję zawartą w liściach czystka. Stwierdzono, że polifenole w jego liściach, jak błona, otaczają cząsteczki białka wirusowego, zapobiegając w ten sposób przenikaniu wirusa, a mianowicie wirusa grypy, do komórek. Badania potwierdzają, że jedna filiżanka herbaty z ekstraktem z czystka dziennie stymuluje mechanizmy obronne organizmu i odporność na infekcje. Ta roślina powoduje, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko czynnikowi zakaźnemu.  Na co działa czystek ? Liście czystka są niezwykle bogate w polifenole i bardzo dobrze rozprawia się z drobnoustrojami, np. z wirusami w organizmie człowieka. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych picie zioła pomaga szybciej pozbyć się symptomów choroby. Zanim więc sięgniesz po reklamowane w TV apteczne „lekarstwo na grypę i przeziębienie” – zaparz dla siebie herbatki z czystka i napij się. Jego skuteczność w przypadku infekcji potwierdziły badania kliniczne. Mężczyznom cierpiącym na przerost prostaty może przynieść ulgę z uwagi na swoje własności antyproliferacyjne i cytotoksyczne. Usuwa metale ciężkie z organizmu (szczególnie łatwo wiąże toksyczny kadm), dlatego polecana jest szczególnie palaczom. Roślina znana jest z własności antybakteryjnych, antywirusowych i antygrzybiczych czystek przyniesie ulgę zmagającym się na przykład na : łupież, łuszczycę, trądzik, egzemy, chroniczne i powtarzające się infekcje zatok,rozrost candida albicans, rozmaite grzybice skóry i paznokci, infekcje wywołane przez gronkowca złocistego, wirusa opryszczki, wirusa półpaśca, zakażenia Helicobakter Pylori oraz przy wielu innych schorzeniach spowodowanych namnożeniem się w ustroju niechcianych wirusów, bakterii i grzybów. Pomoże osobom, którym nie pomagają już żadne antybiotyki. Ma również działanie antyalergicznie (antyhistaminowe). Pomaga profilaktyce niedokrwiennej serca, rozpuszcza zatory i zakrzepy. Jest to zioło silnie antyoksydacyjna, ma dużą zdolność do wyłapywania wolnych rodników i do obniżania aktywności kolagenazy (enzymu który bierze udział w rozkładzie kolagenu), dzięki temu działa odmładzająco, przeciwzapalnie na ludzki organizm. Pomoże nawet na krętka wywołującego boreliozę. Zarówno działając ochronnie przed zakażeniem (jeśli lubisz wycieczki do lasu czy parku to koniecznie włącz picie naparu czystka do swojego codziennego menu, ponieważ odstrasza on kleszcze) jak i będąc ważną częścią ziołowego protokołu, gdy nastąpi zakażenie krętkami boreliozy to substancje czynne zawarte w czystku „oklejają” krętki, przez co zostają one unieszkodliwione. Można stosować zioło czystka również w u zwierząt domowych w celu ochrony przed pchłami czy kleszczami. Napar z czystka jest świetnym środkiem wspomagającym higienę jamy ustnej. Przepłukanie buzi po umyciu zębów naparem z czystka śmiało może zastąpić wszelkie drogeryjne płyny do płukania ust, w których najczęściej jako substancja czynna jest dodany toksyczny triklosan. Czystek działa również wybielająco na zęby, ponieważ posiada potężne działanie na bakteryjny biofilm – po prostu go rozpuszcza. Regularne spożywanie naparu z czystka powoduje zmianę zapachu wydzielin ciała. Jeśli masz problem na przykład z nieprzyjemnym zapachem potu (pachy, stopy), to zauważy po kilku tygodniach picia herbatki z czystka znaczną redukcję nieprzyjemnego zapachu. Przydatne właściwości czystka - bakteriobójcze, przeciwbakteryjne, antyseptyczne, rozszerzające oskrzela, uspokajające, immunomodulujące - są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. To popularny środek do inhalacji górnych dróg oddechowych, polecany jest zewnętrznie przy różnych chorobach skóry, w tym wywołanych przez grzyby, oraz przy słabo gojących się ranach. Według zielarzy olejek eteryczny z czystka może pomóc w bólu i skurczach, w tym skurczach menstruacyjnych i zapaleniu pęcherza moczowego. Aromaterapeuci stosują olejek z czystka na nerwicę i depresję sezonową.
Cena 6,90 zł

Kora dębu 100 g Ziółko

Dąb słynie nie tylko ze swojej długowieczności, ale także z leczniczych właściwości kory dębu. W dzisiejszych czasach ludzie używają kory dębu do leczenia chorób skóry, błon śluzowych, jamy ustnej i gardła. Kora dębu zdobyła bezwarunkowe uznanie w leczeniu i profilaktyce problemów z dziąsłami. Kora dębu jest stosowana przy chorobach jamy ustnej, takich jak zapalenie dziąseł, zapalenie jamy ustnej, zapalenie przyzębia. Skład kory dębu zawiera cenną substancję: Taninę, czyli garbniki roślinne ( zawartość wynosi aż 29%), dlatego herbata z kory dębu jest stosowana w łagodzeniu i w leczeniu: bólu gardła chorób hemoroidalnych w łagodzeniu stanów zapalnych tkanek działa antybakteryjnie (blokuje rozwój szkodliwych bakterii) tworzy warstwę ochronną i chroni tkanki przed podrażnieniami, stymulując tym samym ich regenerację Ponadto kora dębu zawiera karoten, flawonoidy, pektyny i zdrowe cukry. Skład zioła zawiera dużą ilość substancji przeciwbakteryjnych, dzięki czemu kora dębu ma: wyraźne działanie ściągające - czyli substancje wchodzące w skład korzenia pomagają wzmocnić i napiąć tkanki, co jest ważne podczas zaostrzenia choroby dziąseł działanie przeciwzapalne, które pomaga zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie. W ofercie sklepu posiadamy również inne lecznicze zioła
Cena 6,30 zł

Kocanka piaskowa 25 g Ziółko

Kocanka piaskowa – co to jest? Kocanka piaskowa [łac. Helichrysum arenarium] jest rośliną z rodziny astrowatych, którą można spotkać w Europie i na Syberii. Jej nazwa pochodzi od dwóch słów greckich – helios (czyli Słońce) oraz chrysos (złoto), związanych z kolorem jej kwiatów. W kwiatostanie kocanki piaskowej można znaleźć wiele związków, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zastosowania kocanki piaskowej Kocanka piaskowa, może być stosowana w terapii leczniczej przy problemach z pracą jelit, dróg żółciowych oraz pęcherzyka żółciowego. Często polecana jest jako suplement diety wspomagający perystaltykę jelit oraz wzmacniający i regenerujący wątrobę. Oprócz tego wspomaga procesy trawienne i zwiększa przyswajalność spożywanych składników odżywczych. Warto ją stosować przy problemach z zakresu przemiany materii oraz przy występowaniu nieżytów układu pokarmowego. Kocanka piaskowa okazuje się także być dobrym wsparciem przy walce z problemami skórnymi takimi jak pękające naczynka, siniaki i krwiaki. Nie można nie wspomnieć również o jej działaniu moczopędnym, dzięki czemu może być stosowana przy schorzeniach układu moczowego. Jak stosować kocankę piaskową? Kocanka piaskowa może być stosowana jako napar, nalewka lub olej. W przypadku naparu, przygotowuje się go z jednej łyżki kocanki, którą następnie zalewa się szklanką wrzącej wody. Po odczekaniu około kwadransa całość odcedza się przed spożyciem. Dla odpowiednich efektów, napar stosowany w ten sposób powinno stosować się trzy razy dziennie, przez okres minimum dwóch tygodni. Nalewkę przygotowuje się z dwóch garści kocanki, 0,5 l wódki (lub spirytusu) i 5 łyżek miodu. Wszystkie składniki należy umieścić w dużym słoju i wstrząsać go codziennie, przez okres 2 tygodni. Po przecedzeniu, dla celów zdrowotnych, zalecane jest spożycie 1 łyżeczki nalewki rozcieńczonej wodą. Zalety regularnego stosowania kocanki piaskowej Wspomaga leczenie wątroby. Jej stosowanie ułatwia leczenie stanów zapalnych dróg moczowych. Ma działanie odtruwające. Stymuluje lepsze trawienie. Działa dobrze na poprawę apetytu.
Cena 5,99 zł

Czarnuszka nasiona...

Kwiaty o wysokości 40 cm, białe lub niebieskie, z cennymi nasionami .Czarnuszka to roślina zaliczana do superfood - a powody są oczywiste! Roślinę  charakteryzuje mocny gorzki smak, który niektórzy określają jako pikantny. Znana jest również jako czarny kminek lub błogosławione nasiona. Nasiona jak i tłoczony na zimno olej z czarnuszki mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce i kuchni. Olej z  czarnuszki  ma  lekko pikantny smak, który wzbogaca smak wielu potraw.  Natomiast nasiona czarnuszki można  stosować w całości lub rozgnieść bezpośrednio w moździerzu przed samym spożyciem, Czym są nasiona czarnuszki?  Czarnuszka (Nigella sativa) to jednoroczna roślina z rodziny jaskierowatych, pochodząca z Turcji. Co godne uwagi, roślina ta ma wyjątkowy oryginalny smak. Uprawiana, szybko się rozsiewa i rośnie po swojemu (bo tradycyjnie jest chwastem). Jedna "kapsułka" nasienna tej rośliny składa się z trzech do siedmiu zarodników przepełnionych nasionami, które zbiera się pod koniec września, kiedy zalążnie brązowieją, a nasiona stają się kruczoczarne zostaje zbierana. Roślina jest znana jest od dawna na całym świecie. Dobroczynne właściwości czarnuszki wykorzystywali Mezopotamczycy, czyli już 2000 lat p.n.e. W starożytnym Egipcie nazywano ją złotem faraonów, stosowali ją również starożytni Grecy i Rzymianie. O właściwościach leczniczych nasion kminku po raz pierwszy wspomniał Dioscurus, starożytny lekarz, który żył w czasach Nerona. Opisał on jej właściwości lecznicze w swojej książce o ziołach leczniczyc h De Materia Medica. Później Hipokrates i Silenius również docenili właściwości czarnuszki. Silenius  sugerował on picie wina z kminkiem. Mawiał również , że "uspokaja ono pierś i zwiększa ilość mleka w wymieniu matki". Dziś kminek jest popularny ze względu na podobny smak do  oregano i pieprzu. Często czarnuszka spożywana jest w postaci zmielonych nasion lub oleju, najlepiej tłoczonego na zimno i nierafinowanego. Kminek w kuchni orientalnej i tradycyjnej Jeśli szukasz rozszerzenia swojego repertuaru przypraw do gotowania, czarnuszka będzie dobrym wyborem. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są głównie w daniach indyjskich, takich jak korma, dhal czy chutney. Nasiona doskonale nadają się również do posypywania w całości tradycyjnego polskiego chleba lub dodawania do twarogu, zup, warzyw i sałatek. Kminek - właściwości lecznicze Pozytywne właściwości nasion czarnuszki dla ludzkiego organizmu są zbyt liczne, by je wymieniać. Nasiona roślinysą bogate w witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze. Tak naprawdę to  przyprawa ze Starego Świata, znana ze swoich właściwości leczniczych od wieków, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pokarmowy, oddechowy, nerwowy i rozrodczy. Olej z czarnuszki zapobiega poparzeniom słonecznym, wzmacnia skórę, a włosy szczotkowane olejem pozostawia jedwabiste i puszyste. Olej z czarnuszki oraz nasiona posiadają cenne olejki eteryczne i  bogata jest  w nienasycone tłuszcze roślinne omega 3, 6 i 9. Najważniejszym składnikiem nasion czarnuszki jest tymochinon, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, które mogą zwiększać skuteczność niektórych antybiotyków. Kminek zawiera również tymohydrochinon, który jest podobny do tymochinonu i dodatkowo poprawia funkcjonowanie mózgu poprzez blokowanie enzymów rozkładających acetylofolinę, najważniejszy neuroprzekaźnik w mózgu. Im więcej acetyloforyny w mózgu, tym lepsza pamięć koncentracja i szybsze uczenie się. Nasiona czarnuszki zawierają witaminę E, znaną witaminę młodości; witaminę A (beta-karoten), idealną dla skóry i wzroku; witaminy z grupy B, takie jak biotyna, B6 i B12; żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, miedź, sód, siarkę, bor, chrom, mangan, nikiel i cynk, minerały takie jak molibden. Ponadto Nigella zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (które stanowią 80-90% oleju Nigella) i 15 aminokwasów (w tym osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów). Nasiona czarnuszki są więc wyjątkowym połączeniem składników odżywczych, które wspomagają walkę z różnymi chorobami, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz pozytywnie wpływają na narządy wewnętrzne. Czarny kmin jest również skuteczny w przypadku ukąszeń owadów, anemii i depresji. Zastosowanie lecznicze czarnuszki Kminek znany jest od ponad 4 tysięcy lat. Badania wykazują, że nasiona czarnuszki mają właściwości antyrakowe. Tymochinon i saponiny skutecznie skracają czas życia komórek rakowych. Roślina wspomaga leczenie raka trzustki, jelita grubego, piersi, żołądka, płuc i wątroby, przy czym ma niewiele skutków ubocznych (chyba że naprawdę zjesz dużo na raz). Ale to nie wszystko: można je również stosować w leczeniu wielu różnych schorzeń. Czarnuszka może być pomocna przy dermatozach skóry łuszczycy, grzybicy i innych podrażnieniach skóry. Badania wykazały, że olej z czarnuszki jest równie skuteczny jak amoksycylina, antybiotyk stosowany w leczeniu trądziku. Nasiona czarnuszki polecane są również osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry. Olej może być również stosowany zewnętrznie. Ponadto nasiona czarnuszki mogą łagodzić reakcje alergiczne. Wystarczy regularne spożywanie nasion czarnuszki lub oleju z czarnuszki. Kuracja ta najlepiej sprawdza się u dzieci. Dzieje się tak dzięki temu, że składniki zawarte w nasionach zmniejszają ilość histaminy wytwarzanej w organizmie. Czarnuszka wpływa pozytywnie na układ nerwowy i zwiększa odporność na stres, który jest głównie obecny w naszym życiu. Koi nerwy, zmniejsza niepokój, poprawia nastrój i ułatwia zasypianie. Jak stosować nasiona czarnuszki Czarnuszka jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie, kosmetologii, a nawet w przemyśle perfumeryjnym! W kuchni nasiona czarnuszki często stosowane są jako zamiennik czarnego pieprzu i polecane są osobom z problemami żołądkowymi. Czarnuszka ma zdolność zmniejszania wydzielania kwasu żołądkowego i ochrony błony śluzowej żołądka. Wystarczy zmielić nasiona i wrzucić je do młynka. Nasiona kminku są skuteczne nie tylko w sałatkach, deserach i serach, ale także w marynatach, tłustych mięsach, a nawet w likierach. Nasiona kminku można również dodawać w całości lub zmielone do wypieków, takich jak chleb i bułki. Kminek można spożywać na wiele sposobów. Przede wszystkim kminek powinien być spożywany regularnie. Nie jest to uniwersalna magiczna roślina przyprawowa :). Najczęściej stosuje się go w postaci naparu. Wystarczy łyżeczkę zmielonych nasion kminku zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut (można też posłodzić miodem). Napar z kminku należy przecedzić i pić dwa do trzech razy dziennie po 100 ml herbaty. Zaleca się również spożywanie mielonych nasion kminku (2-5 g), np. rano i wieczorem. Zaleca się również stosowanie nalewki i miodu z nasionami czarnuszki (1-2 łyżki/dzień), Dla dzieci zaleca się połowę powyższej dawki. Jakie są zalety naparów z kminku? Napar z czarnuszki chroni przed skutkami promieniowania. Warto go stosować podczas radioterapii, ponieważ składniki kminku zmniejszają stres oksydacyjny i chronią przed wszystkimi negatywnymi skutkami promieniowania. Ponadto, napar z czarnuszki warto włączyć do listy stałych zleceń z następujących powodów : Stymuluje produkcję limfocytów, interferonów i makrofagów, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy; Ma właściwości wykrztuśne i rozrzedza wydzielinę oskrzelową, dzięki czemu jest idealny na kaszel; Reguluje poziom cukru we krwi (przydatne dla diabetyków); Zmniejsza skurcze menstruacyjne i reguluje miesiączkę; Zwiększa gęstość kości, przydatne dla osób cierpiących na osteoporozę; Wspomaga laktację. Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki. Dla większości osób czarnuszka będzie idealnym dodatkiem do codziennej diety. Są jednak pewne sytuacje, w których czarnuszka nie powinna być spożywana na co dzień. Nasiona czarnuszki nie powinny być spożywane przez następujące osoby Kobiety w ciąży: ponieważ nasiona czarnych ziarenek mogą powodować skurcze macicy, co w konsekwencji może doprowadzić do poronienia; Osoby z niskim ciśnieniem krwi: czarnuszka może dodatkowo obniżyć ciśnienie krwi, Dzieci poniżej 3 lat - czarnuszka zawiera olejki eteryczne, które mogą powodować alergie oraz mogą powodować trudności w oddychaniu u małych dzieci.
Cena 9,50 zł

Oregano (bezglutenowe) 20g

Co to jest oregano? Oregano (Oreganum vulgare), zwane również dzikim majerankiem lub oregano pospolitym, to wieloletnie zioło rosnące do 80 cm wysokości w Europie i zachodniej Azji, kwitnące od czerwca do sierpnia i rozpoznawalne dzięki delikatnym, jasnoróżowym kwiatom. Uważa się, że nazwa pochodzi ze starożytnej Grecji od słów oros (góra) i ganos (ozdoba), co oznacza ozdabianie góry. Chociaż ziele oregano jest surowcem wykorzystywanym jako przyprawa, warto zauważyć, że równie popularny jest olejek leczniczy. Oregano uprawiane jest wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i mówi się, że jest najbardziej aromatyczne ze względu na dobre warunki uprawy. Oregano jest obecnie używane w kuchniach na całym świecie, ale większość osób uważa, że jest ono najbardziej kojarzone z kuchnią włoską. Mieszanka ziół charakterystyczna dla Prowansji nie byłaby w stanie zaoferować tak bogatego smaku i aromatu bez dodatku oregano. Oregano - zastosowania kulinarne Dodawanie smaku ziołom prowansalskim to tylko jedno z wielu kulinarnych zastosowań tej przyprawy. Oregano charakteryzuje się silnym, intensywnym aromatem i lekko gorzkim smakiem. Jest ziołem powszechnie występującym w kuchni włoskiej, greckiej i tureckiej, ale jest też powszechnie stosowane w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Oregano jest niezbędnym składnikiem pysznych pizz, zapiekanek i spaghetti. Suszone liście oregano wzbogacają smak pomidorów, grochu, fasoli, sałaty i innych warzyw, serów i owoców morza. Oregano można stosować z bazylią, majerankiem, tymiankiem i pieprzem, tworząc harmonię smaków. Takie połączenie podnosi walory smakowe niemal każdej potrawy. Nie należy zapominać o tej przyprawie podczas gotowania pieczonego mięsa, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny i pieczonych ziemniaków. Wskazówki Przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu. Mając to na uwadze, każde z naszych opakowań z przyprawami posiada zamek błyskawiczny, który ułatwia otwieranie i zamykanie. Oregano zapakowane w folię nie tylko traci swój piękny aromat wkrótce po otwarciu, ale także łatwo rozsypuje się w szufladach, szafkach itp. Bierzemy pod uwagę Twoją wygodę! Oregano najlepiej dodawać pod koniec gotowania, aby zmaksymalizować jego smak i aromat. Do jakich dań używać z oregano? Cielęcina, wieprzowina i jagnięcina Ogólnie pojęta kuchnia włoska Warzywa (zwłaszcza pomidory, groszek, fasola i sałata), sery i owoce morza Owoce morza Pieczone ziemniaki Dania rybne Sosy i zupy (szczególnie sosy i zupy pomidorowe) Oregano - działanie prozdrowotne Oregano ma właściwości likwidujące nadciśnienie i wykrztuśne i od dawna było stosowane przy przeziębieniach, astmie, zapaleniu oskrzeli, anginie, infekcjach zatok, gardła i jamy ustnej. Był również przydatny w leczeniu wielu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym zgagi, wzdęć, bólu brzucha i gazów jelitowych. Jest niezwykle bogaty w błonnik pokarmowy. Dzięki temu poprawia perystaltykę jelit, zapobiega nowotworom dolnego odcinka przewodu pokarmowego, hamuje uczucie głodu i zmniejsza wchłanianie tzw. "złego" cholesterolu. Olejek z oregano charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybicznymi i przeciwbakteryjnymi. Jest również bogaty w witaminy (głównie B, C i K), flawonoidy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Cena 4,50 zł

Liść laurowy 10g

Liść laurowy to wysuszone liście drzewa laurowego (nazwa łacińska laurus nobilis). Roślina ta rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie i północnej Afryce. To właśnie liść laurowy był używany do ozdabiania starożytnych sportowców. Laury były nagrodami i symbolami zwycięstwa. Stąd nazwa "Laureat", co oznacza chwalić laur. W Polsce roślina ta uprawiana jest głównie jako roślina ozdobna. Tym bardziej więc dziwi fakt, że przyprawa ta jest szeroko stosowana w typowo polskich przepisach. A zakres jej zastosowań jest naprawdę szeroki. Wawrzynek ma bowiem spory potencjał. Liść laurowy to obowiązkowy składnik typowych polskich potraw - bigosu i kapuśniaku. Ale to także składnik marynat i pikli. W gorących mięsach, pasztetach i marynatach liść laurowy można dodać dla wzmocnienia smaku. Liść laurowy zastosowanie nie tylko w kuchni Choć liść laurowy jest często wykorzystywany w kuchni, to o jego właściwościach leczniczych wie zdecydowanie mniej osób. A szkoda, bo liść laurowy jest mile widzianym dodatkiem do listy leków ziołowych stosowanych na co dzień. W czasach starożytnych uważano, że okład z liści laurowych jest skutecznym okładem na ból stawów. Odwar z liści laurowych nie tylko łagodzi ból, ale ma również właściwości detoksykacyjne i oczyszczające, usuwając toksyny. Z tego powodu liście laurowe mogą być również stosowane bezpośrednio na zmiany skórne, takie jak trądzik. Jakie zastosowanie liści laurowych Badania wykazały również, że włączenie liści laurowych do diety zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Napar z liści laurowych można pić jako herbatę, aby uregulować poziom cukru i potężnie oczyścić organizm. Nie tylko dobrze smakuje, ale również uzupełnia sole mineralne w organizmie. Laurus odstrasza również szkodniki, dlatego dobrze jest go trzymać w kuchni. Umieszczenie go w miejscach przechowywania żywności (szafkach i pojemnikach) może zapobiec nieprzyjemnym niespodziankom i stratom. Co ciekawe, liście laurowe wykorzystywane są również w przemyśle perfumeryjnym. Właściwości lecznicze liści laurowych Istnieje wiele zastosowań liści laurowych w domu. Warto na przykład pamiętać, że liść laurowy zawiera największe stężenie olejków eterycznych, flawonoidów, garbników i innych związków aromatycznych, które wspomagają trawienie. Liść laurowy jest również stosowany przy zaburzeniach krążenia, kaszlu, chorobach skóry i łupieżu. Liść laurowy może doraźnie pomóc w bólach reumatycznych. Jak stosować liść laurowy na stawy? Niewielką ilość odwaru można wetrzeć w bolące miejsce, aby uzyskać silny efekt kojący. Miejscowe stosowanie odwaru z liści laurowych ma podobne działanie, tym razem na porost włosów. Zatrzymuje wypadanie włosów i poprawia ich kondycję. W medycynie chińskiej liście laurowe stosowane są zewnętrznie w leczeniu wielu dolegliwości. Warto pamiętać, że lecznicze właściwości liścia laurowego nie przeszkadzają mu w podnoszeniu walorów smakowych gotowanych potraw, jednocześnie poszerzając zakres jego zastosowań. Liść laurowy oczyszcza stawy. Kąpiele z dodatkiem liścia laurowego działają również bardzo pobudzająco. Może pomóc w leczeniu kości i stawów. Składniki zawarte w oleju z liści laurowych znajdą zastosowanie w leczeniu Twoich pokrewnych dolegliwości i łagodzeniu ich objawów. Twoje problemy z artretyzmem powinny szybko zniknąć! Warto zwrócić uwagę na laur jako towarzysza wielu przepisów znanych w medycynie ludowej. Napar z liścia laurowego może zmniejszyć stan zapalny, uregulować pracę wątroby i złagodzić reakcje alergiczne. Olej laurowy może pomóc na przykład w łagodzeniu bólów reumatycznych i leczeniu częstych przeciągów w domu. Może być również stosowany w płukankach i innych preparatach do leczenia miejscowego dolegliwości, takich jak zapalenie oskrzeli. Własnoręczna uprawa liścia laurowego Uprawa liścia laurowego nie jest szczególnie trudna. Wystarczy dbać o niego jako o roślinę wewnętrzną, a doniczkę można umieścić na przykład na balkonie. Najlepiej jest unikać mroźnych okresów. Zimne miejsca nie przyniosą jej nic dobrego na dłuższą metę. Zamiast tego możesz trzymać je jako roślinę ozdobną, a staną się one nieodłącznym elementem wystroju Twojego salonu lub przedpokoju. Liście baileaf łatwo uzyskać z sadzonek w specjalistycznych sklepach. Można je gotować w takiej postaci, jako przyprawę lub jako składnik potraw o kontrolowanej zawartości cukru, np. w zupie rybnej. Aby cieszyć się liśćmi laurowymi, zasadź je w sklepie, który sprzedaje cebulki. Przed posadzeniem możesz je umieścić w skrzynce. Aby laur dobrze rósł, potrzebuje jasnego, ciepłego i osłoniętego od wiatru miejsca. Zapewni to dobrą jakość liści laurowych. Liście laurowe gdzie można go kupić? Liść laurowy, dostępny w sklepie Konopnym Farmacja w Poznaniu, to wysokiej jakości składnik, który dodaje smaku wielu potrawom w kuchni i ma pozytywny wpływ na zdrowie ciała i stawów. Składniki. 100% liść laurowy. Kraj pochodzenia. Turcja
Cena 3,50 zł

Herbatka ziołowa...

Herbatka ziołowa Detox jest połączeniem ziół, które posiadają działanie synergiczne i dzięki temu oddziałują na cały nasz organizm. Mieszanka oczyszczająca ma pomocnicze działanie dając efekty jak: wzmocnienie odporności, wydalanie szkodliwych metabolitów. Picie naparu wzmaga pracę jelit oraz usprawnia pracę jelit, a także wspiera procesy metaboliczne. Obecność skrzypu polnego w składzie gwarantuje dużą dawkę dobrze przyswajalnego krzemu. Krzem pomaga w regeneracji komórek i uszczelnia naczynia krwionośne. Właściwości detoksujące ziołowej mieszanki potęguje dodatek ziarna ostropestu, które pływają korzystnie na pracę wątroby oraz dróg żółciowych. Składniki: Liść czystka (Cistus incanus) 25% , Liść pokrzywy (Urtica dioica) 25% , Mielone (nieodtłuszczone) ziarno ostropestu (Silybum marianum) 20% , Ziele skrzypu polnego (Equisetum arvense) 10% , Owoc aronii (Aronia melanocarpa) 10%, Płatki nagietka (Calendula officinalis) 5%, Liść oregano (Origanum vulgare) 5% Zalecane dzienne spożycie: pić 2 razy dziennie po 1 łyżeczce (1,5g). Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia wynoszącej 2 łyżeczki (3g). Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przeciwwskazania: Nie stosować u osób uczulonych na którykolwiek ze składników, w tym na składniki z rodziny Compositae.Nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży i karmiących oraz u dzieci poniżej 18. roku życia.Suplement diety nie zastępuje zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.
Cena 12,90 zł

Herbata ziołowa Odchudzanie...

Ziołowa herbata na odchudzanie Herbatka ziołowa na odchudzanie jest mieszanką, która przyspieszy metabolizm i uwolni nadmiar wody z organizmu. Oferowany suplement diety to przede wszystkim wyjątkowe zestawienie ziół. Mieszanka ziół na odchudzanie działa również holistycznie, wspierając proces oczyszczenia, a także regeneracji organizmu. Zioła na odchudzanie to mieszanka potocznie nazywanych Polskich ziół leczniczych takich jak : mniszek lekarski, pokrzywa, hibiskus, mięta pieprzowa, morwa, a także nagietka oraz lubczyk. Herbata poprawia trawienie, a w związku z obecnością w składzie korzenia mniszka (Taraxacum officinale), działa również odtruwająco. Poprawia przepływ limfy, uwalnia wodę z komórek, złogi zalegające w organizmie i doprowadza w ten sposób do oczyszczenia na wielu poziomach. Ziołowa herbata na odchudzanie wspomaga także detoksykację krwi ze zbędnych metabolitów, cholesterolu, a także ma właściwości ściągające i dobry wpływ na układ pokarmowy. Wspiera działanie i regenerację wątroby. SKŁAD PRODUKTU: Korzeń mniszka (Taraxacum officinale) 25% Liść pokrzywy (Urtica dioica) 20% Kwiat hibiskusa (Hibiscus sabdariffa) 20% Liść mięty pieprzowej (Mentha piperita) 15% Liść morwy białej (Morus alba) 10% Płatki nagietka (Calendula officinalis) 5% Liść lubczyku (Levisticum officinale) 5% Najwyższa jakość surowca. KRAJ POCHODZENIA: Polska To nie jest produkt leczniczy. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Cena 13,90 zł

Korzeń mniszka lekarskiego...

Mniszek pospolity, zwany potocznie mleczem lub dmuchawcem, jest tak powszechny, że wręcz zdajemy się go nie zauważać. Tymczasem jest to roślina o wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych W liściach mniszka lekarskiego znajdują się m.in. witaminy z grupy B, C, E, karoten, sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, miedź, mangan, potas, kobalt, cynk, magnez, molibden i sód), a także związki goryczkowe, takie jak: laktukopikrynę, taraxacynę, germakran, taraksterol, inulinę (do 25%), flawonoidy, śladowe ilości olejku eterycznego, żywice i politerpeny. W korzeniach wykryto gumy roślinne, trójterpeny (m.in. tarakserol, β-amyrynę), związki goryczowe, fitosterole, inulinę do 40%, pektyny, żywice, cholinę, kwasy organiczne i sole mineralne. Z kolei kwiaty zawierają aktywnie działający pyłek, luteinę, witaminy, sole mineralne, karotenoidy, flawonoidy, ślady olejku eterycznego, trójterpeny i fruktozę. korzeń mniszka – Taraxaci radix. Korzeń zbierany jest późną jesienią i po oczyszczeniu jest suszony w warunkach naturalnych (w cieniu i na powietrzu) lub w suszarce do 30°C. Korzeń zawiera: związki gorzkich seskwiterpenów (glikozydy, kwas taraxinowy i taraxadiol), triterpeny (beta-amyryna, taraxasterol, taracasacoside), inulinę, fitosterole, sole potasu. W świeżym soku z korzenia mlecznego politerpeny, żywice i związki gorzkie nie są dobrze poznane. Herbata z mniszka lekarskiego na co pomaga: Napar z korzenia mniszka lekarskiego ma działanie przeciwgorączkowe, wykrztuśne, żółciopędne, moczopędne, lekko przeczyszczające, uspokajające i przeciwskurczowe. Napar stymuluje tworzenie się żółci i poprawia jej odpływ przez drogi żółciowe, wzmaga apetyt i poprawia trawienie, sprzyja lepszemu wydzielaniu soku żołądkowego, normalizuje motorykę jelit. Wskazania do stosowania:Napar z korzenia mniszka lekarskiego zalecany jest przy miażdżycy, cukrzycy, chorobach wątroby, kamieniczym zapaleniu pęcherzyka żółciowego, skazie moczanowej, nieżytach żołądka o niskiej kwasowości, przewlekłych zaparciach, nerwicach. Napar obniża temperaturę w przypadku przeziębienia, normalizuje sen, likwiduje ogólne osłabienie.Zewnętrznie napar jest skuteczny na czyraki, trądzik, wysypki skórne i hemoroidy. SKŁAD PRODUKTU: korzeń mniszka lekarskiego* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) Najwyższa jakość surowca. KRAJ POCHODZENIA: Polska
Cena 11,90 zł

Zioła lecznicze

Z definicji rośliny lecznicze to duża grupa roślin, których części takie jak: korzeń, łodygi, liście czy też kwiaty są surowcami do pozyskiwania środków wykorzystywanych w praktyce ludowej, medycznej lub weterynaryjnej do celów leczniczych lub profilaktycznych.

Zioła, które leczą

Od czasów starożytnych zioła były stosowane w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom. Niegdyś ludzie byli dobrze zorientowani w leczniczych właściwościach prawie każdej rośliny dlatego poznane zioła nazywano już w czasach starożytnych ziołami medycznymi. Wierzyli, że sama natura może zadbać o całe życie na ziemi, a Matka Ziemia dała nam leczniczą roślinę na każdą dolegliwość. Można śmiało uznać, że tak jest! W toku rozwoju ziołolecznictwa, poprzez wieki selekcji, określono najbardziej skuteczne i użyteczne dzikie zioła lecznicze, które stały się podstawą tradycyjnej medycyny.

Niezależnie od faktu, że obecnie w aptekach dostępna jest ogromna liczba różnych farmaceutyków to i tak ziołolecznictwo przeżywa swój renesans i leczenie darami natury nie traci na znaczeniu. Pozostaje nadal aktualne oraz popularne. Zioła ze względu na wysoką dostępność, bezpieczeństwo i dużą skuteczność leki naturalne są szeroko stosowane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób.

Rejestracja

Posiadasz już konto u nas?
Bezpieczne logowanie albo Resetuj hasło